Indhold er hentet
Den vilde sodavandsis fra Vorupør
Måske kender du allerede drømmekagen fra Brovst, men nu har en ny kulinarisk oplevelse fra det Nordjyske meldt sig på banen – Vild Is fra Vorupør.
Indhold er hentet
Makkerparret Alexander og Rasmus, som står bag Vild Is, er nogle af de mange madiværksættere, der har været en del af Iværksætterdanmark. Derfor har vi denne gang i månedens iværksætter taget en snak med Alexander Bengtsen for at blive klogere på sodavandsisen fra Thy.
”Det var egentlig min kompagnon Rasmus der kom på idéen som for 3-4 år siden – der gik han og eksperimenterede med at lave sodavandsis. Dengang havde det ikke noget med opstart af en virksomhed over sig, det var bare for sjov. Inden da havde jeg allerede boet heroppe i Thy i nogle år og Rasmus besøgte mig en del efter jeg flyttede. På en af vores gåture herude kom vi til at snakke om – hvad kan man egentlig lave heroppe?”
Her blev det første skrøbelige fundament støbt til det, der i dag er en lovende produktion af økologiske sodavandsis. Hos Vild Is er der ikke langt fra marken til pinden: bærrene, der skaber hele smagen, vokser nemlig kun 50 meter væk fra produktionslokalerne. Den lokale bærproducent Thy Øko Bær, er den primære leverandør til produktionen, mens havtornen bliver sanket af Alexander og Rasmus selv.
Indhold er hentet
Da den første sodavandsis med de lokale bær kom ud af fryseren, var dommen klar: ”Hvordan kan man lave så fråderen en sodavandsis?" Fortæller Alexander og fortsætter:
”Så kiggede vi på hinanden og spurgte os selv: skal vi lave lidt mere af det her? Finde ud af om der er andre der synes at det her smager lige så godt som vi selv synes? Så tog det ene det andet, og inden en lokal festival heroppe lavede vi en portion om ca. 200 sodavandsis, som vi delte gratis ud. Det eneste det krav vi stillede var, at vi ville høre kundernes ærlige mening om isen. Så samlede vi data ind derfra, og den reaktion vi fik var fantastisk – børn med is i hele hovedet og forældre, der var glade for at de kunne få en sodavandsis lavet på ægte bær”
Med den perfekte opskrift og de rigtige leverandører på plads, var Vild Is klar til at udvikle forretningen. Efter en snak med Per Kristensen fra Thy Erhvervsforum, blev de opmærksomme på Iværksætterdanmark og deltog efterfølgende på workshopforløbet ”Sund Fødevareforretning”. Her mødte de andre iværksættere, der var i samme situationen som dem selv.
”Det er jo en ret stor branche, vi har begivet os ind i – fødevarebranchen. Der er en masse regler som man skal have tjek på, og det kom vi foran med på workshoppen. Der var også en kæmpe værdi i den sparring vi fik med underviserne, både om produktion og især prisfastsætning - som kan være virkelig svært for iværksættere”
Indhold er hentet
Efter deltagelsen på workshopforløbet søgte Vild Is om et NextStep-forløb, så de kunne få styr på at skabe og vedligeholde en knivskarp hjemmeside og samle deres budskaber til den rette kommunikationsstrategi.
Selvom solen i disse dage skinner på Vild Is og den travle sommersæson står for døren, så har Alexander stadigvæk overskud til at give et godt råd til kommende iværksættere:
”Man skal huske at arbejde med noget som man synes er sjovt. Jeg er modstander af at man hele tiden skal se huller i markedet, i forhold til hvor man kan tjene nogen penge. Man skal huske at det skal være sjovt at gå på arbejde og finde noget man er begejstret for og passioneret omkring”.